Home
Algemene Info
Punta Cana
Ontspanning
Duiken
Hotels
Vliegtickets
Promoties
LinksPunta Cana
Gezondheid

Vaccinaties
De reisbestemming, soort reis, verblijfsduur, je leeftijd en gezondheid bepalen uiteindelijk welke vaccinaties eventueel nodig zijn.

Malaria
Malaria is zonder twijfel de meest voorkomende ernstige infectieziekte waar je als reiziger mee te maken kunt krijgen. Malaria wordt veroorzaakt door een malariaparasiet die van van mens op mens wordt overgebracht door een steek van de malariamug. Malaria komt het hele jaar voor in Haïti en in de Dominicaanse republiek in het het grensgebied. (Vorig jaar november zijn er tevens enkele gevallen in Punta Cana gemeld). Malariamuggen steken met name tussen zonsondergang en zonsopgang. Gebruik voor zowel onbedekte lichaamsdelen als op uw kleding insectenwerende middelen. Middelen met diethyltoluamide, beter bekend onder de naam DEET, zijn het meest geschikt. Bij bezoek aan de risicogebieden dient men anti-malariatabletten (profylaxe) te gebruiken. Malaria Tropica is gevaarlijkste vorm van Malaria en kan dodelijk zijn, als je niet snel wordt behandeld. De meeste gevallen van malaria bij reizigers komen voor bij degenen die geen of niet op juiste wijze malariapillen slikken.

Malarone is het nieuwste en voor reizigers meest voorgeschreven malariamiddel. Het wordt gebruikt zowel om malaria te voorkomen als te behandelen. Het middel is verkrijgbaar via je huisdokter.

Ook Dengue (knokkelkoorts) wordt overgedragen door muggen. Dengue verloopt meestal onschuldig met koorts, huiduitslag en hoofdpijn maar kan in sommige gevallen toch ernstig verlopen. In tegenstelling tot de Malariamug steken de muggen die Dengue overbrengen overdag. Gebruik ook hier voor onbedekte lichaamsdelen en op uw kleding insectenwerende middelen die DEET bevatten.

Bij twijfel, raadpleeg altijd je huisarts of GGD over de maatregelen en vaccinaties die voor uw reis belangrijk kunnen zijn.

Reizigersdiarree
Veel mensen hebben tijdens hun vakantie of vlak erna, last van reizigersdiarree. Dit komt niet zoals vaak wordt gedacht door de verandering van temperatuur of voedselbereiding (olie), maar door met bacteriën, virussen of parasieten besmet water en/of voedsel. Hoe warmer het klimaat en hoe primitiever de omstandigheden, des te meer kans op Reizigersdiarree, maar het komt zeker ook voor in 5 sterren resorts!

Het begint meestal met buikkrampen, misselijkheid en overgeven, een lichte temperatuursverhoging en een dunne ontlasting. waar geen einde aan lijkt te komen. Bij vochtverlies als gevolg van reizigersdiarree is water alleen niet voldoende. Je dient de mineraalhuishouding dan aan te vullen met een ORS-preparaat. Zeker aan te bevelen voor kleine kinderen en bejaarden. De apotheek of drogist kunnen je hierover adviseren. Waarschuw altijd een dokter wanneer er ook na gebruik van ORS uitdrogingsverschijnselen blijven, sprake is van hoge koorts, bij slijm en bloed in de ontlasting en wanneer de diarree niet na drie dagen verdwenen is. Reizigersdiarree is heel vervelend, maar gelukkig in de meeste gevallen ongevaarlijk en kort van duur (2-3 dagen).

U kunt de kans op reizigersdiarree verkleinen door:

  • Was na elke stoelgang, handdruk en voor elke maaltijd uw handen!
  • Geen water uit de kraan te drinken, dus drink water uit flessen (met gesloten dop), deze zijn goedkoop en overal verkrijgbaar.
  • Gerechten zoals vlees, vis, rijst en vooral ook schaaldieren dienen goed doorbakken of gekookt zijn. Eet ze alleen vers bereid en nog kokend heet zijn. Kijk uit met voedsel uit eetstalletjes op straat..
  • Vermijd het eten van rauwkost en groenten, deze zijn vaak met kraanwater gewassen. Fruit altijd (zelf) schillen schillen.
  • Wees verzekerd dat ijsblokjes in de dranken zijn gemaakt van mineraalwater (in de meeste grote resorts is dit het geval)
Probeer bij reizigersdiarree toch gewoon te blijven eten en drinken , want vasten om de diarree te genezen helpt bij reizigersdiarree niet. U kunt een zgn. stopmiddel gebruiken die Loperamide bevat (geen Norit), wanneer u onderweg bent of moet reizen. Een veelgebruikt stopmiddel is Imodium. gebruik dit niet bij ontlasting met bloed en ook niet voor de kleintjes onder de acht jaar. Lees altijd de bijsluiter. Gebruik Immodium ook niet langer dan 2-3 dagen.

Zonneschijn
Het onderschatten van de krachtige zon in het land is een veel voorkomende reden dat een dokter moet worden bezocht. Je kunt zelfs op een bewolkte dag of in de schaduw verbranden. Neem daarom altijd een zonnebrandcrème mee van tenminste factor 15 en bescherm jezelf ook door het dragen van zonnecap (hoed) en zonnebril. Verbranding kan tot zeer ernstige klachten leiden en uw vakantie ruïneren.

Reisapotheek en medicijnen
Een reisapotheek kan het volgende bevatten: pijn- en koortswerende middelen, middelen tegen diarree (Imodium), maagklachten en verstopping, ORS bij diarree of heftig braken, koortsthermometer, verbandset met ontsmettingsmiddel, steriele kompressen, pincet en snelverband, insectenafweermiddel en crème tegen insectenbeten, allergie en zonnebrand. Let op! Scharen mogen niet meer worden meegenomen in handbagage. Wanneer je medicijnen gebruikt is het raadzaam om bij je apotheek een geneesmiddelenpaspoort te halen, waarin de namen van je medicijnen staan vermeld. Het kan van nut zijn wanneer je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig hebt of om aan de grens aan te tonen dat jouw medicijnen geen drugs zijn.

Dokters en ziekenhuis
De grote resorts hebben vaak een eigen dokter op het terrein, deze helpt je ter plekke of verwijst je eventueel door naar een specialist. Voor spoedgevallen kun je natuurlijk ook altijd direkt naar een kliniek of ziekenhuis gaan. Er zijn publieke ziekenhuizen, maar het is raadzaam te kiezen voor een particulier ziekenhuis of klinieken waar de zorg vergelijkbaar is met Nederland.

Reisverzekering
De kans op pech en ongelukken is op reis groter dan wanneer je gewoon thuis blijft. Het is daarom belangrijk om goed verzekerd te zijn. Regel dit gelijk bij het booken van je reis of bij je bank of verzekeringskantoor.